Lekker stoven
De beste tips voor een perfecte stoofschotel? Lekkere stoofrecepten? Het antwoord op al jouw vragen over stoven? Wij helpen jou!
De beste tips voor een perfecte stoofschotel? Lekkere stoofrecepten? Het antwoord op al jouw vragen over stoven? Wij helpen jou!
5 Handige tips:
Riblappen
Riblappen komen uit de hals en rib. Van alle soorten is deze het malst en het snelst gaar. Riblappen zijn vetter dan sukade- en runderlappen. Stooftijd: minimaal 2-3 uur.
Sukadelappen
Onze slagers snijden sukadelappen van de schouder. Dit deel heeft veel bewogen en daarom veel spierweefsel. In het midden van een sukadelap zit een dikke pees. Deze wordt zacht en gaar tijdens het stoven en lijkt op sukade. Daar komt de naam ook vandaan. Stooftijd: minimaal 3 uur (langer mag)....
Bekijk al onze recepten met stoven.
Kies rib-, runder- of sukadelappen voor jouw traditionele stoofschotel. Dit rundvlees bevat veel spier- en bindweefsel, dat tijdens het stoven lekker mals wordt. Hoe langer je stooft, hoe zachter en hoe lekkerder het vlees wordt.
Ontbijtkoek zorgt voor binding van de saus en geeft een lekkere zoetkruidige smaak.
Voeg vocht als het kan warm of heet toe. Gebruik je wijn of bier? Schuif je vlees dan naar één kant en giet het er voorzichtig bij. Anders ‘schrikt’ het vlees, trekken de vezels samen en bestaat de kans dat je vlees taai wordt.
Met het deksel sluit je het bereidingsproces af. Zo blijft het vochtgehalte op peil en voorkom je dat je vlees taai wordt.
Jazeker. Die zijn ook lekker snel klaar. Misschien wordt bijvoorbeeld de Indiase groentestoof met pompoen of de Marokkaanse kikkererwtenstoofpot wel jouw favoriet?
Dat heeft twee redenen:
Reken op zo’n 150-200 gram stoofvlees per persoon. Tijdens het stoven verliest het namelijk veel van zijn originele volume.
Jazeker. Let er wel op dat je pan en deksel geschikt zijn voor de oven. Proef bijvoorbeeld deze langzaam gegaarde stoofschotel uit de oven.
Dat kan. Kies bijvoorbeeld voor witvis zoals kabeljauw. De stooftijd is wel een stuk korter dan met vlees. Test bijvoorbeeld pittige visstoof met kabeljauw of romige preistoof met vis.