Lekker stoven

De beste tips voor een perfecte stoofschotel? Lekkere stoofrecepten? Het antwoord op al jouw vragen over stoven? Wij helpen jou!

Stoven_tips

5 tips voor een perfecte stoofschotel

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  2. Gebruik een pan met dikke bodem, liefst van gietijzer.
  3. Snijd het vlees en de groente niet te klein.
  4. Zorg dat het vlees helemaal onder het vocht staat. Houd dit tijden het stoven in de gaten.
  5. Neem de tijd. Zorg dat het vuur laag staat en het gerecht zachtjes suddert.

Meer weten over stoven? Zoek je een antwoord op jouw vragen? Kijk onderaan deze pagina. Dan word je een echte stoofexpert.

Stoofvlees: trots van onze slagers

Onze slagers in Velsen-Noord zijn echte professionals. Ze weten precies hoe ze de mooiste stukken rundvlees moeten snijden. Rib-, runder- of sukadelappen zijn de perfecte basis voor jouw stoofschotel. Die komen van delen van het rund die veel beweging hebben gehad en zijn wat vetter. Dat zorgt voor een mals en smaakvol eindresultaat.  

Stoofvlees

Riblappen
Riblappen komen uit de hals en rib. Van alle soorten is deze het malst en het snelst gaar. Riblappen zijn vetter dan sukade- en runderlappen. Stooftijd: minimaal 2-3 uur.

Sukadelappen
Onze slagers snijden sukadelappen van de schouder. Dit deel heeft veel bewogen en daarom veel spierweefsel. In het midden van een sukadelap zit een dikke pees. Deze wordt zacht en gaar tijdens het stoven en lijkt op sukade. Daar komt de naam ook vandaan. Stooftijd: minimaal 3 uur (langer mag)....

Stoven_tagiatelle

Recepten: lekkere stoofschotels met vlees

Recepten: snelle stoofschotels zonder vlees

Veelgestelde vragen over stoven

Welk vlees is het meest geschikt voor een stoofschotel?

Kies rib-, runder- of sukadelappen voor jouw traditionele stoofschotel. Dit rundvlees bevat veel spier- en bindweefsel, dat tijdens het stoven lekker mals wordt. Hoe langer je stooft, hoe zachter en hoe lekkerder het vlees wordt.

Waarom voeg je ontbijtkoek toe?

Ontbijtkoek zorgt voor binding van de saus en geeft een lekkere zoetkruidige smaak. 

Waar moet ik op letten als ik vocht toevoeg?

Voeg vocht als het kan warm of heet toe. Gebruik je wijn of bier? Schuif je vlees dan naar één kant en giet het er voorzichtig bij. Anders ‘schrikt’ het vlees, trekken de vezels samen en bestaat de kans dat je vlees taai wordt.

Waarom stoof je met het deksel op de pan?

Met het deksel sluit je het bereidingsproces af. Zo blijft het vochtgehalte op peil en voorkom je dat je vlees taai wordt.

Bestaan er ook recepten voor vegetarische stoofschotels?

Jazeker. Die zijn ook lekker snel klaar. Misschien wordt bijvoorbeeld de Indiase groentestoof met pompoen of de Marokkaanse kikkererwtenstoofpot wel jouw favoriet?

Hoeveel stoofvlees per persoon?

150-200 gram stoofvlees per persoon. Tijdens het stoven verliest het vlees veel van zijn originele volume. 

Waarom voeg je vaak bier of wijn toe?

Dat heeft twee redenen:

  1. De alcohol verdampt en de volle diepe smaak trekt langzaam in het vlees.
  2. De zuren in bier of wijn breken het bindweefsel van het vlees af. Daardoor wordt het mals.

Schuif je vlees naar één kant en giet het er voorzichtig bij. Anders ‘schrikt’ het vlees, trekken de vezels samen en bestaat de kans dat je vlees taai wordt. 

Kun je ook stoven in de oven?

Jazeker. Let er wel op dat je pan en deksel geschikt zijn voor de oven. Proef bijvoorbeeld deze langzaam gegaarde stoofschotel uit de oven.

Kan je ook stoven met vis?

Dat kan. Kies bijvoorbeeld voor witvis zoals kabeljauw. De stooftijd is wel een stuk korter dan met vlees. Test bijvoorbeeld pittige visstoof met kabeljauw of romige preistoof met vis.