Lekker stoven

De beste tips voor een perfecte stoofschotel? Lekkere stoofrecepten? Het antwoord op al jouw vragen over stoven? Wij helpen jou!

Welk vlees is het meest geschikt voor een stoofschotel?

Kies rib-, runder- of sukadelappen voor jouw traditionele stoofschotel. Dit rundvlees bevat veel spier- en bindweefsel, dat tijdens het stoven lekker mals wordt. Hoe langer je stooft, hoe zachter en hoe lekkerder het vlees wordt.

Waarom voeg je vaak bier of wijn toe?

Dat heeft twee redenen:

  1. De alcohol verdampt en de volle diepe smaak trekt langzaam in het vlees.
  2. De zuren in bier of wijn breken het bindweefsel van het vlees af. Daardoor wordt het mals. Deze stoofpot maak je lekker met bier.
Wat is de functie van ontbijtkoek in een stoofschotel?

Ontbijtkoek zorgt voor binding van de saus en geeft een lekkere zoetkruidige smaak.

1 2
Stoven_tips

De perfecte stoofschotel

5 Handige tips:

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  2. Gebruik een pan met dikke bodem, liefst van gietijzer.
  3. Snijd het vlees en de groente niet te klein.
  4. Zorg dat het vlees helemaal onder het vocht staat. Houd dit tijden het stoven in de gaten.
  5. Neem de tijd. Zorg dat het vuur laag staat en het gerecht zachtjes suddert.

Stoofvlees

Riblappen
Riblappen komen uit de hals en rib. Van alle soorten is deze het malst en het snelst gaar. Riblappen zijn vetter dan sukade- en runderlappen. Stooftijd: minimaal 2-3 uur.

Sukadelappen
Onze slagers snijden sukadelappen van de schouder. Dit deel heeft veel bewogen en daarom veel spierweefsel. In het midden van een sukadelap zit een dikke pees. Deze wordt zacht en gaar tijdens het stoven en lijkt op sukade. Daar komt de naam ook vandaan. Stooftijd: minimaal 3 uur (langer mag)....

Stoven_tagiatelle