Sperziebonen: groene groente

Frisgroene sperziebonen met een lekkere bite. Onze teler uit Noord-Brabant oogst ze vers van het land.

Bonen_expert

Bonenexpert

Teler André Tange teelt onder andere in Heerle knapperige frisgroene sperziebonen. Hij deed vakantiewerk in de groenteteelt. Dat vond hij zo leuk dat hij besloot een opleiding te volgen in de agrarische sector. Dankzij zijn jarenlange ervaring is hij een echte expert als het om de teelt van sperziebonen gaat.

Buitenboontjes

Het westelijk deel van Noord-Brabant is perfect voor sperziebonen omdat hier een mix van klei- en zandgrond is. Kleigrond is de beste ondergrond voor de bonen die in juli en augustus van het land moeten omdat klei goed vocht vast houdt. Voor de oogst in september en begin oktober gebruikt hij percelen op zandgrond. Die voeren het water dat in de nazomer en herfst valt makkelijker af.

Buitenboontjes
Sperziebonenplantjes

Teelproces sperziebonen

Het hele teeltpoces van sperziebonen speelt zich in de buitenlucht af. In april zaait André de eerste sperziebonen in de volle grond. Op elk perceel komen meerdere rassen, zodat hij altijd kan oogsten. Na een week komen de plantjes al tevoorschijn. Dan is het wachten op de bevruchting door de bijen en de eerste bloemetjes aan de planten. Elk bloemetje kan uitgroeien tot een sperzieboon. Of dat ook gebeurt hangt erg af van het weer. Bij ideale omstandigheden levert elke plant 35 tot 40...

Koel in kratten

Tussen zaai- en oogstmoment zitten gemiddeld 10 weken. De bonenmachine stript op het perceel alle bonen van de plant, dus bonen en bladeren tegelijk. Op een slimme sorteerlijn worden de bonen en de bladeren van elkaar gescheiden. Na het spoelen vindt zowel automatisch als door medewerkers, een controle plaats op kwaliteit. Netjes gesorteerd belanden de bonen in kratten. Daarna moeten ze direct de koelcel zodat ze koud en droog staan. Dit is heel belangrijk voor de houdbaarheid en kwaliteit van...

Bonen_plantjes_4
Planetproof_sperziebonen

On the way to PlanetProof sperziebonen

De sperziebonen hebben het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’: beter voor natuur, klimaat én dier.
André sproeit de planten met grondwater uit een put. De percelen zijn omringd door akkerranden met bloemen. De bijen zorgen voor de bevruchting van de bloemetjes van de sperziebonenplant. De aanwezige insecten helpen mee met de bestrijding van hun voor sperziebonen schadelijke soortgenoten. Aanvullend bemest en bespuit André de percelen met door het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’ toegestane...

Bewaar- en bereidingstips

Bewaar sperziebonen in een open bak of zakje in de koelkast. Als je ze afsluit, gaat de houdbaarheid achteruit.

Je maakt sperziebonen schoon door de twee uiteinden eraf te snijden. Zo nodig kun je ze nog in kleinere stukken snijden of breken.


Wist je dat?

Wist je dat je sperziebonen ook heel eenvoudig kunt bereiden in de airfryer? Lekker al bijgerecht en een leuke variant op koken of roerbakken.

Haricots verts zijn sperziebonen die wat dunner en fijner zijn dan de ‘gewone’.

Sperziebonen zijn plantkundig gezien net als bruine en witte bonen peulvruchten. Vanwege hun samenstelling en het gebruik, zien we ze echter als groente.