Van Zuiderzee tot aardappelland

Eens ging de Zuiderzee hier tekeer. Nu biedt het akkerbouwbedrijf van teler Corné van Turnhout in Biddinghuizen uitzicht op groene aardappelpercelen, windmolens en attractiepark Walibi World.

Aardappel2_720_400

Onze teler

Corné van Turnhout teelt onder andere het aardappelras Aromata: "Mijn vader behoorde tot de gelukkigen die hier ruim 50 jaar geleden in de drooggemalen polder hun akkerbouwbedrijf mochten starten. " De kleigrond blijkt zeer geschikt voor de aardappelteelt. Daarnaast zijn de kavels mooi vierkant met een kanaal ernaast en een waterbron dichtbij. "Ideaal."

Onder de grond

Het leven van een Aromata begint In maart of april met een pootaardappel die de grond in gaat. "Dit is een speciaal geselecteerd sterk ras. Om te voorkomen dat de aardappelen boven de grond uitkomen en groen kleuren, bedekken we ze met meerdere lagen grond. De aardappelruggen die dan ontstaan frezen we tot strakke percelen. In de maanden daarna loop ik een paar keer per week op het land om te checken op eventuele ziektes of vochttekort. Zo nodig kom ik in actie." Ongeveer een week voor de oogst...

Aardappel3_720_400
Aardappel5_720_400

Op je bord

De Aromata heeft een mooie gele schil en lichtgele binnenkant. Dat maakt dit ras heel geschikt voor stamppot en om zelf friet van te maken. Je kunt hem zelfs ongeschild frituren. Corné: “Ik ben een echte boer en eet bijna elke dag aardappelen. Je kan er ook van alles mee. Koken, bakken, frituren, stampen. Dat verveelt nooit."

 

Bewaar aardappelen op een droge, donkere, koele plek. Als je de aardappelen op een lichte plek bewaart, worden ze groen en zijn ze niet meer eetbaar.

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.