Zo organiseer je een bierproeverij

Bier proeven met vrienden? Organiseer dan een bierproeverij bij jou thuis. Hoe? Wij helpen je met de beste tips voor een geslaagde bierproeverij. Noteer je bevindingen op een proefformulier en deel je ervaringen met de andere deelnemers aan je proeverij. Download hier een proefformulier.

1. Kies geschikte bieren

Houd rekening met je medeproevers. Waar houden ze van en hoeveel ervaring hebben ze met speciaal bieren? Durf ook te verrassen. Bijvoorbeeld met biertjes van brouwerijen als Kees, Moersleutel of Eeuwige Jeugd.* Of kies voor een thema-avond, bijvoorbeeld alleen IPA-bieren.

2. Schenk in de goede volgorde

Begin met de minder intense bieren en eindig met de meest extreme smaken. Weet je het niet precies? Bouw dan op naar alcoholpercentage. De laag alcoholische bieren zijn vaak toegankelijker en smaken minder intens.

3. Zorg voor de juiste temperatuur

Zet de bieren op tijd koud. Haal bieren met een hoger alcoholpercentage iets eerder uit je koelkast. Dan komen de smaken en geuren beter naar voren. Handige vuistregel: serveer de bieren op ongeveer de temperatuur van het alcoholpercentage. Bijvoorbeeld een tripel van 8% op 8°C.

4. Gebruik nieuwe schone glazen

Met nieuwe (proef)glazen komen de bieren het best tot hun recht en kun je bieren naast elkaar proeven.

 

 

5. Kijk, ruik en proef

  • Kijk eerst naar de kleur en troebelheid van het bier en de kleur en dichtheid van het schuim.
  • Bedek het glas een paar seconden met je hand. Zo verzamelen de aroma’s zich in het glas. Geuren kunnen afkomstig zijn van de gebruikte hopsoorten, het type mout en zelfs de gisttypen.
  • Wissel grote slokken af met kleine. Ga daarbij op zoek naar verschillende elementen van smaak: zuur, zout, zoet, bitter of umami.

 Drink tussen de verschillende bieren water en/of eet een cracker.

Formulier_bierproeverijnw

Populaire biertjes voor jouw bierproeverij:

Het assortiment verschilt per winkel.

Thema - Bierproeverij DekaMarkt

Titel Thema
Thema Bierproeverij DekaMarkt