Trostomaten

Wat je van ver haalt is lekker, zo luidt het gezegde. Wat je van dichtbij haalt echter ook. Onze trostomaten uit de Wieringermeer zorgen namelijk voor een ware smaakexplosie.

formaatje (51)
Afspelen

Elke week een nieuwe tros

Lekker hè? Zo´n handvol vuurrode smaakbommetjes. Onze tomatenteler Sietse van der Weij geeft aan de hand van een aantal vragen een kijkje in zijn keuken… of eigenlijk kas.

 

Sietse van der Weij is verantwoordelijk voor het ras Xandor in ´zijn´ kas, een onderdeel van het ruim 122 ha kassencomplex van Agro Care in Middenmeer, een dorpje in de Wieringermeerpolder.

Teler Sietse vertelt

"We krijgen tomatenplanten aangeleverd van onze vaste kwekers. Vervolgens zetten wij ze uit, gemiddeld zo´n 240.000 planten per kas. Om de groei te begeleiden bevestigen we ze aan een draad. Per plant komt er wekelijks een nieuwe tros bij. Na ongeveer 9 weken kunnen we de eerste tomaten oogsten en verpakken." Lopend door de kas zie je duidelijk de verschillende stadia. Onderin de vuurrode rijpe exemplaren, iets hoger de steeds groenere trossen en bovenin, op zo´n 4,5 meter hoogte, de bloemetjes."...

Tomatenplanten in de kas
Aan het werk in de kas

Lekkerste tomaat in zijn soort

"Dit ras is best moeilijk om te telen. We moeten dus continu scherp zijn en zo nodig bijsturen. Ongewenste gasten die de kas in komen bestrijden we met andere beestjes of, als het niet anders kan, met biologische middelen. Het resultaat van onze inspanningen levert wel de lekkerste tomaat in zijn soort op. Grovere tomaten bevatten vaak in verhouding meer water en zijn minder smaakvol, de Xandor heeft dat nadeel niet. Dat maakt hem ook nog eens langer houdbaar."

Heerlijke trostomaten: groot en klein

Smaakbommetjes

Tomaten zijn supergezond. Ze bevatten nauwelijks calorieën en veel antioxidanten en vitamines. Als je ze bewerkt, bijvoorbeeld voor een soep of saus, zit er nog meer van het antioxidant lycopeen in dan wanneer je ze rauw eet. Genoeg redenen dus om lekker te variëren met deze smaakbommetjes.


Bewaartip: Je kunt tomaten het beste op kamertemperatuur, bijvoorbeeld op het aanrecht, bewaren. Dan behouden ze hun smaak en blijven ze langer goed.

Heerlijke smaakbommetjes

Lekkere recepten met tomaat

Bekijk al onze recepten met tomaat.

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.