Cherrypruimtrostomaat

Tomaten zijn er in veel soorten en maten. Een daarvan is de zoete en stevige  cherrypruimtrostomaat.

Dekamarkt_Cherrypruimtrostomaten_2023_ 18

Van scholier tot teler

Als scholier werkte Bas Eilander al in de tomatenteelt. Het bijbaantje van toen hielp hem bij de keuze van zijn opleiding: de Hogere Agrarische School. Inmiddels werkt hij al jaren bij Agro Care in het Noord-Hollandse Middenmeer. Dit bedrijf vierde in 2022 haar 25-jarig jubileum. Bas is nog steeds net zo enthousiast als toen hij ruim 35 jaar geleden voor het eerst kennismaakte met de tomatenteelt.

Tomatenplantjes

Bas krijgt van de plantenkweker tomatenplantjes van zo’n 30-40 cm hoog aangeleverd. Die zet hij gefaseerd uit in 4 kassen met een totaaloppervlak van 40 hectare: ruim 56 voetbalvelden.  

Tomatenplanten groeien razendsnel: zo’n 30 cm per week tot een lengte van maximaal 15 meter. Een kas is ‘maar’ 7 meter hoog. Medewerkers zijn daarom dagelijks bezig zijn met het leiden, laten zakken en draaien van de planten. Ook verwijderen ze van elke plant 3 blaadjes en halen ze bloemetjes weg. Het resultaat...

Dekamarkt_Cherrypruimtrostomaten_2023_ 36
Dekamarkt_Cherrypruimtrostomaten_2023_ 29

Handwerk

Afhankelijk van het seizoen kan Bas 6 tot 8 weken na het uitzetten van de plantjes de eerste trossen afknippen. De oogst van de dag gaat dezelfde nog weg om verpakt te worden.

 

Na een jaar zit het werk voor de plant erop. Die heeft dan zo’n 8 tot 10 kilo heerlijke cherrypruimtrostomaten opgeleverd. 

Duurzaam telen

Bas doet er alles aan om zo duurzaam mogelijk te telen. In het voor- en najaar en de winter worden de kassen bijvoorbeeld voor de helft verwarmd door aardwarmte. Ledlampen zorgen dan ook voor de verlichting. Daarmee bespaart hij 50% op elektriciteit. Daarmee loopt Bas voor op de klimaatdoelen. In het voor- en najaar worden de kassen bijvoorbeeld voor de helft verwarmd door aardwarmte. Ledlampen zorgen dan ook voor de verlichting. Daarmee bespaart hij 50% op elektriciteit. Bas ‘bestrijdt...

Dekamarkt_Cherrypruimtrostomaten_2023_ 30nw
Header_cherrypruimtomaat_klein

Wist je dat?

Een cherrypruimtrostomaat weegt tussen de 18-25 gram. Een handjevol van deze tomaatjes levert dus je al 100 gram groente op.

Bewaar tomaten buiten de koelkast. Dan smaken ze lekkerder.

Cherrypruimtrostomaten zijn perfect om te verwerken in een salade, om pastasaus van te maken of om te grillen. Tussendoor er lekker van snoepen kan ook. Ze zijn namelijk heerlijk zoet.

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.