Hagelwitte bloemkool

Bloemkool is gezond en lekker. Hij moet er ook mooi uit zien: wit dus. Dat vindt onze teler Koos Slagter uit het West-Friese Andijk ook. Daar heeft hij een trucje voor.

Bloemkoolteler_04_2021_ 21

Familiebedrijf

De overgrootvader van Koos begon ooit met meerdere soorten groente. Sinds eind jaren tachtig teelt de firma P.N. Slagter alleen bloemkool. Het klimaat is dankzij de ligging in de buurt van het IJsselmeer en de Noordzee perfect voor de teelt: niet te warme zomers en niet te koude winters. De zeeklei is bovendien rijk aan voedingsstoffen. Niet zo gek dat zo’n 70% van alle Hollandse bloemkolen uit deze regio komt.

 

Koos werkt samen met mijn twee broers en neven. Een echt familiebedrijf dus.

Bloemkool telen

Koos krijgt plantjes van een kweker. Die gaan de volle grond in. In elk plantje verschijnt een klein kooltje dat uitgroeit tot een groot exemplaar. Koos controleert steeds alle percelen om te kijken hoe groot de bloemkolen zijn. Een paar dagen voor de oogst vouwt hij de bladeren voorzichtig over elke bloemkool heen. Als de gewassen dit toelaten gebeurt dit ook machinaal met een machine die de bladeren bij elkaar bindt. Een flinke klus, maar wel nodig. Anders worden ze door de zon namelijk geel....

Bloemkool
Bloemkoolteler_04_2021_ 12

Bloemkool oogsten

De oogst gebeurt met de hand. Eerst snijdt Koos de kool los en kapt hij de groene bladeren weg. Wat overblijft is een gave hagelwitte bloemkool. De bloemkolen gaan gelijk van het land op de lopende band de wagen in. Daar vindt de kwaliteitscontrole en sortering op grootte plaats en worden ze in kratten gelegd. Zo kunnen ze meteen door naar DekaMarkt.

Lekker snel van land naar klant: het voordeel van bloemkool van Hollandse bodem.

Zomer- en winterbloemkool

Er staan verschillende rassen op de percelen. De ene soort bloemkool groeit bijvoorbeeld wat sneller dan de andere, of kan beter tegen kou. Zo kan Koos altijd aan de vraag en kwaliteitseisen voldoen.

 

Afhankelijk van het ras duurt het 10 tot 18 weken tot de bloemkolen groot genoeg zijn. Behalve in de wintermaanden, levert Koos het hele jaar door Hollandse bloemkool. Zomerbloemkool plant hij van eind februari tot begin augustus. Van mei tot begin december kan hij dan oogsten. Dit sluit mooi aan...

Bloemkoolteler_04_2021_ 13
Bloemkoolteler_3

On the way to PlanetProof bloemkool

Koos teelt zo duurzaam mogelijk. Bemesten doet hij bijvoorbeeld deels met dierlijke mest. Hij schoffelt de percelen om de grond onkruidvrij te houden. Alleen als het echt niet anders kan grijpt hij al in een vroeg stadium in. Water uit de kraan hoeft hij niet te halen. Hij maakt alleen gebruik van oppervlaktewater, bijvoorbeeld uit de sloten rondom zijn percelen. Zijn bloemkool heeft dan ook het keurmerk ‘On the way to PlanetProof´: een betere keuze voor natuur, klimaat en dier.

 

Wist je dat? Bewaartips

Leg de bloemkool na aankoop in de koelkast. Dan blijft hij zeker een week goed.

Gebruik 300-375 gram bloemkool per persoon om na het schoonmaken en bereiden 250 gram bloemkool over te houden. Daarmee kom je aan je dagelijkse portie groente.

 

Bloemkool saai? Zeker niet! Je kan er veel meer mee dan alleen gekookt ´met een papje´. Wokken, roosteren, als vervanger van aardappelen of rijst of rauw in een salade. Mogelijkheden genoeg!

header_bloemkool2

Maak één van deze drie recepten met bloemkool of bekijk onze andere recepten met bloemkool.

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.