Heerlijke aubergines

Hoe groeit een aubergine? Hoe kan ik deze het beste gebruiken? Op deze en andere vragen geeft onze aubergineteler Arjan van Onselen in het Zuid-Hollandse ’s-Gravenzande antwoord.

aubergine_4

Familiebedrijf

Samen met zijn broers behoort Arjan tot de derde generatie telers van het familiebedrijf Van Onselen Aubergines in het Westland. Zijn opa begon met meerdere soorten groente. In 1989 startte het bedrijf met de teelt van aubergines. In de kassen, bij elkaar ongeveer 34 voetbalvelden, staan de rijen met dieppaarse kleine en grote aubergines er prachtig bij.

Direct al paars

Arjan krijgt van zijn vaste kweker aubergineplantjes aangeleverd. De eerste gaan begin januari de kas in. Een paar weken later verschijnen de eerste bloemetjes. Tijd voor de bijen om in actie te komen en te helpen bij de bestuiving. Om elke stengel van de plant zitten touwtjes die steeds verder de hoogte in worden opgebonden. Aan elk bloemetje komt een piepkleine aubergine, die direct al de dieppaarse kleur heeft. Dan is het wachten tot de aubergines de gewenste grootte en gewicht hebben...

aubergine_8
aubergine_2

Binnen 24 uur

Alle geoogste aubergines gaan vervolgens naar een andere ruimte. Daar worden ze op kwaliteit gecontroleerd, gesorteerd op gewicht en in kratten gedaan. De aubergines die je bij DekaMarkt koopt wegen tussen de 300-400 gram per stuk. Binnen 24 uur na de oogst liggen ze al in de winkel. Supersnel van plant naar klant dus. Dat is het voordeel van groente uit eigen land.

Eind oktober oogst Arjan voor de laatste keer. Elke plant heeft dan ongeveer 140-150 aubergines opgeleverd. De kassen gaan dan leeg...

On the way to PlanetProof aubergines

Arjan teelt zijn aubergines zo duurzaam mogelijk. Er gaat bijvoorbeeld geen druppel water verloren. De planten krijgen elke dag water via een slim leidingsysteem. Wat de planten niet opnemen, gaat weer terug, wordt gezuiverd en samen met regenwater en de nodige meststoffen weer aan de planten gegeven. Ongewenste beestjes probeert Arjan buiten te houden met natuurlijke vijanden verspreid over de kas. Als er toch iets ontdekt wordt, vindt direct heel lokaal bestrijding plaats. Ook dat gebeurt met...

aubergine_7
aubergine_5

Wist je dat? Bewaartips

Wist je dat Italianen gemiddeld 5,4 kg aubergine per persoon per jaar eten? Wij Nederlanders hebben met onze 400-600 gram dan nog flink wat in te halen.

Aubergines bevatten veel vezels en weinig calorieën. Perfect dus als je kiest voor gezond(er) eten en een vega(n) leefstijl.

Bewaar aubergies buiten de koelkast, op een koele plek.

Aubergines zijn veelzijdig. Ideaal voor bijvoorbeeld gerechten uit de mediterrane keuken zoals curry en pasta. Je kunt ze roerbakken, grillen op de barbecue, of...