Knutsel de frutsel

Maak zelf een aardappelvrouwtje of een aardappelmannetje. Hieronder vind je hoe je ze kan maken. Maar je kan natuurlijk zelf ook wat anders verzinnen als versiering. Maak de mooiste of gekste aardappelpoppetjes. 


Tip: Voor de snelle variant, laat je de aardappelen rauw.

 

Aardappelpoppetjes

Aardappelmannetje

2 stuks - 30 min. (+ 30 min. wachttijd)

 

  • 2 grote vastkokende aardappelen
  • 2 groene piment olijven
  • 1 snoep tomaatje
  • 2 snoep paprika’s
  • 2 baby maiskolfjes
  • 1 plak belegen kaas
  • 1 snoepkomkommer
  • 3 el smeerkaas
  • 1 bakje tuinkers
  • extra nodig: 8 cocktailprikkers, stekertje 1 cm Ø

 

Aardappelvrouwtje

2 stuks - 30 min. (+ 30 min. wachttijd)

 

  • 2 grote vastkokende aardappelen
  • 2 zwarte olijven
  • 2 snoep komkommers
  • 2 babybell kaasjes
  • 1 radijsje
  • 1 winterpeen
  • 3 el smeerkaas
  • 2 grote champignons
  • 2 rode bessen
  • extra nodig: 8 cocktailprikkers

Aan de slag

Aardappelmannetje

  1. Kook de aardappels in water in 20 minuten gaar. Laat helemaal afkoelen.
  2. Halveer ondertussen de olijven en het tomaatje in de breedte. Halveer de snoep paprika’s en mini mais in de lengte. Steek met het stekertje 4 rondjes en vier reepjes van 0,5 cm bij 3 cm uit de kaas. Snijd 1 plakje van de komkommer en halveer.
  3. Bestrijk voor het haar de bovenkant van de aardappels elk met 1 el smeerkaas en bestrooi met de tuinkers. Plak voor de ogen de olijven met een beetje smeerkaas met de snijkant op de kaasrondjes en plak deze vervolgens met de reepjes kaas in de vorm van een brilletje op elke de aardappel. Plak de halve tomaatjes met smeerkaas als neus onder de brilletjes. Plak met smeerkaas de komkommer als mondjes eronder.
  4. Prik voor de armen de baby maiskolfjes met cocktailprikkers aan beide kanten van de aardappel vast. Prik voor de voeten de snoep paprika’s met de snijkant naar beneden aan de onderkant van de aardappel vast.

 

Aardappelvrouwtje

  1. Kook de aardappels in water in 20 minuten gaar. Laat helemaal afkoelen.
  2. Halveer ondertussen de olijven in de breedte, snijd 2 cm van de snoepkomkommer en halveer de rest in de lengte. Halveer de kaasjes met de rode schil er nog aan en snijd de radijs in 6 dunne plakjes. Schaaf met een kaasschaaf 4 linten van 10 cm van de wortel.
  3. Bestrijk voor het haar de bovenkant van de aardappels elk met 1 el smeerkaas en plak de wortellinten eroverheen. Knip met een schaar de linten aan de onderkant iets in, zodat er dunne franjes ontstaan. Verwijder het steeltje van de champignons en zet met de holle kant naar beneden op de wortel en prik vast met een prikker. Prik bovenop het hoedje een besje vast.
  4. Plak voor de ogen de olijven met een beetje smeerkaas met de snijkant op de plakjes radijs en plak deze vervolgens op de aardappel. Gebruik de buitenste plakjes radijs als mondjes. Snijd er een klein hoekje uit, zodat een ‘hartje’ ontstaat. Plak het uiteinde van de komkommer met smeerkaas als neus onder de ogen.
  5. Prik voor de armen de rest van de komkommers met cocktailprikkers aan beide kanten van de aardappel vast. Prik voor de voeten de kaasjes met de snijkant naar beneden aan de onderkant van de aardappel vast.