Wat is heffing-SUP?

Heffing-SUP staat voor 'Heffing Single Use Plastic'. Onder andere alle supermarkten zijn vanaf 1 juli 2023 verplicht om een extra bedrag te rekenen voor producten die verpakt zijn in wegwerpplastic. Dit geldt voor eten en drinken dat rechtstreeks uit de verpakking kan worden gegeten of gedronken. Bijvoorbeeld een beker zuivel, een maaltijdsalade, voorverpakte ijskoffie of een eenpersoonsbakje groente, fruit, snack of ijs. Bakjes of bekers met eten of drinken dat nog bereid moet worden voordat...

Duurzamer verpakken

De heffing-SUP is onderdeel van een groter geheel. Deze nieuwe maatregel komt voort uit de Europese richtlijn voor Single Use Plastic. Eerder heeft de overheid bijvoorbeeld al gratis plastic tasjes in de ban gedaan. Door deze maatregel is in drie jaar tijd de aanwezigheid van plastic tasjes in zwerfafval met 60% verminderd. Door de heffing-SUP te introduceren moet de impact van wegwerpplastic op het milieu verder verminderen. Daarnaast worden de opbrengsten van de heffing-SUP gebruikt om te...

Veelgestelde vragen over heffing-SUP

Waar komt deze regeling vandaan?

Deze nieuwe maatregelen zijn onderdeel van een groter geheel. Ze komen voort uit de Europese richtlijn voor Single Use Plastic. Het doel is om de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen.

Welke artikelen vallen niet onder de regeling?

Bakjes en bekers die herbruikbaar zijn, vallen niet onder de regeling. Flexibele verpakkingen zoals zakjes, folies en wikkels vallen ook niet onder de regeling. Verpakkingen die deels flexibel zijn en deels vormvast zijn, vallen wel onder de regeling.

Hoeveel heffing-SUP moet ik betalen?

De hoogte van de heffing hangt van het product af. Als het product een heffing-SUP heeft staat op het schapkaartje de tekst “Incl. heffing-SUP” aangegeven. Het exacte bedrag van de heffing is op de kassabon terug te vinden.

Welke artikelen vallen onder deze regeling?

Bekers en bakjes voor eenmalig gebruik die plastic bevatten. Voor bakjes geldt dat het voedsel niet verder bereid hoeft te worden, zoals koken, ontdooien en verwarmen.