Ga met ons mee op safari en ontdek alles over de Big Five

Weet je al wat jouw favoriet is? Wordt het Sauvignon Blanc of Chardonnay? Of kies je liever voor Merlot, Cabernet Sauvignon of Syrah? Per druif lees je handige achtergrondinformatie en geven we de belangrijkste eigenschap aan. Geniet ervan en proost!

Borrelwijn

Sauvigon is een verbastering van sauvage, wat 'wild' betekent. En dat is Sauvignon dan ook. De geur van een Sauvignon blanc knalt gelijk je glas uit. Van oudsher zijn de Sauvignon Blancs uit beroemde streken van de Loire in Frankrijk het meest bekend. Maar tegenwoordig is ook Sauvingnon Bland uit het jonge wijnland Nieuw-Zeeland ongekend populair.

 

Smaaktype: Fris, licht en crispy

Waar drink je hem bij? Aziatische gerechten, salades, lichte bereidingen van vis, schaal- of schelpdieren.

Sauvignon-Blanc

Vol, rond en rijk

Chardonnay is de beroemdste druif ter wereld. Oorspronkelijk komt hij uit de Bourgogne in Frankrijk, waar zelfs een dorpje 'Chardonnay' is. De druif wordt inmiddels over de hele wereld verbouwd.

Als wijnmaker kan je alle kanten op met Chardonnay. Bijvoorbeeld door contact met hout. Hierdoor krijgt de wijn een aparte smaak waar je van houdt of juist niet.

 

Smaaktype: Vol en rijk

Waar drink je hem bij? Gerookte zalm, gegrilde kip, pasta carbonara, sliptong, varkenshaas, brie of camembert.

Chardonnay
Vanille, boter en karamel
Chardonnay wijnen

Allemansvriend

Eigenlijk houdt iedereen van Merlot. Deze druif is namelijk soepel, makkelijk drinkbaar en een echte 'pleaser'. Er is ook Merlot op ieder niveau. Wel eens gehoord van Château Pétrus? Drie keer raden van welke druif deze cultwijn wordt gemaakt. Inderdaad: deze wijn uit Pomerol wordt gemaakt van 100% Merlot.

 

Smaaktype: Soepel, fruitig en makkelijk drinkbaar

Waar drink je hem bij? Gevulde paprika, rosbief, gehaktballetjes, carpaccio, kalfsvlees, Hollandse kazen of chorizo.

Merlot

Dominant van smaak

Net als Merlot komt Cabernet Sauvignon oorspronkelijk uit Bordeaux. In deze streek is het ook gebruikelijk om de twee druiven met elkaar te blenden.

Waar Merlot de soepele is van de twee, is Cabernet juist dominant, krachtig en aanwezig. Met zijn donkere tannines en kruidige smaak weet Cabernet Suvignon wijnliefhebbers over de hele wereld te imponeren.

 

Smaaktype: Intens en powerful

Waar drink je hem bij? Biefstuk oude of blauwe kazen, Mexicaanse taco's, entrecote, paddenstoelenrisotto.

Cabernet-Sauvignon

Volle rode wijn

Syrah is stoer en donker. Van oorsprong staat deze druif aangeplant in de Franse Rhône vallei, waar de temperatuur hoog op kan lopen. Voor Syrah geen probleem, want met zijn donkere kleur en stevige schil kan hij wel een stootje. Geen wonder dat je deze druif vindt in de heetste wijnklimaten ter wereld: Australië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

 

Smaaktype: Stevig, donker en stoer.

Waar drink je hem bij? Spareribs, winterbarbecue, gegrilde groenten, kruidige stoofschotel en wild.

Syrah