Neem de tijd om te stoven

Iedereen kent wel die lekkere stoofpeertjes met de heerlijke zoete smaak van kaneel, suiker en kruidnagel. Dat doet meteen aan vroeger denken. Met stoofgerechten maak je het eten langzaam gaar in een gesloten pan met veel kruiden, vocht of vet. Door de lange bereiding in de pan gaan de smaken goed in elkaar over en word je vlees heerlijk mals. Handig: maak je stoof een dag van tevoren. Dat scheelt voorbereiding op de dag zelf en de smaken kunnen een extra dagje op elkaar inwerken.

Marokkaanse stoofpot met abrikozen

Pan op het vuur

Geduld.. het vuur hoger zetten zorgt ervoor dat het gerecht gaat koken in plaats van stoven. Er zit niets anders op dan te wachten en de stooftijd in te vullen met andere dingen. De ingrediënten worden langzaam gegaard met een ruime hoeveelheid vocht. Hierdoor trekken de smaken in de ingrediënten en ontstaat er een smaakeenheid. Vaak begint een stoofgerecht met aanbraden op hoog vuur, zo schroeit het vlees dicht en gaan de suikers in het vlees. Dan krijgt het vlees nog meer smaak.

Extra smaak

Gebruik stukken vlees met voldoende vet erin. Dit herken je aan de witte stroken die in het vlees zichtbaar is. Het vet zorgt voor extra smaak in je stoof gerecht. Kruiden met een uitgesproken smaak zijn geschikt om te gebruiken in stoofgerechten.  Denk aan rozemarijn, laurier, jeneverbes of kruidnagel. Deze kun je vanaf het begin laten mee stoven. Zachte kruiden zoals peterselie, dille of koriander zijn ook heerlijke smaakmakers en kun je het beste de laatste paar minuten laten mee stoven.

Stoofgerecht trappers camp beans
Lekkere biertjes en wijntjes
voor bij de stoofpot