Grootste witlofteler

Iets buiten Sexbierum zit de grootste witlofteler van Nederland: Frysk-Witlof. Het leven van een witlof begint buiten. Als zaadje in de volle grond bij akkerbouwers in Frankrijk, België en Nederland waar Frysk- Witlof mee samen werkt. Na het rooien van de witlofpennen, gaan ze direct de koelcel in. Daarna worden ze bevochtigd en in ijs bewaard. Medewerker Lydia Schepers: “Afhankelijk van de benodigde hoeveelheid witlof verhuizen we pennen naar de ontdooicel. Vanaf dat moment klinkt voor ons het startsein voor de teelt.”

Witlof medewerker

Witlofwijk

De pennen worden in keurige rijtjes in zogenoemde trekbakken gezet en geparkeerd in een van de trekcellen. Als de pennen na 21-25 dagen uitgegroeid zijn tot knapperige, mooi glimmende witgele stronken kan de oogst beginnen. Medewerker Lydia: “Dat gebeurt met de hand. Voor DekaMarkt wordt de fijne witlof op een papieren schaal met biobased plastic verpakt. Tussen het oogsten en het laden van de vrachtwagen die naar de verscentrale van DekaMarkt in Velsen-Noord rijdt, zitten maar een paar uurtjes

Gezonde groente

Witlof heeft ongekend veel bereidingsmogelijkheden. De populaire witte kroppen dragen bovendien bij aan een goede gezondheid. Lof bevat inulinevezels, die een gunstige werking kunnen hebben op de spijsvertering en die ervoor zorgen dat voeding beter wordt opgenomen. De grote hoeveelheden vitamine C in lof geven ons meer weerstand tegen verkoudheid en griep. Verder is de groente een uitstekend alternatief voor maagzuurremmers, die veel mensen slikken ter voorkoming van spier- en hartklachten.

witlof

Maak één van deze drie recepten met witlof of bekijk onze andere recepten met witlof.

Lekker wijn bij witlof

Pure witlof is bitter en het zou de wijn, zowel rood als wit, bijzonder moeilijk maken. Zoute en romige smaken zorgen echter voor balans; nu wordt hetbittertje extra lekker. Bij een gerecht als de mac and cheese past een volle, zachte rode wijn als de Gato Negro Merlot uitstekend. Maar denk ook aan ronde witte wijnen, zoals de Ecobalance Chardonnay of de Meyer Pinot Blanc.

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.