Verantwoorde vis

DekaMarkt vindt het belangrijk dat de vis in onze winkels verantwoord en duurzaam is. Wij doen daarom ons uiterste best zoveel mogelijk vis in ons assortiment op te nemen die op een duurzame manier gevangen of gekweekt wordt.

DekaMarkt_MeerDekaMarkt_Vis_Wk38_2

ASC

Vis met het ASC-keurmerk (Aquaculture Stewardship Council) komt uit kwekerijen die hun invloed op natuur en milieu beperken, goed zorgen voor medewerkers en rekening houden met omwonenden. Het is een keurmerk voor gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. Het keurmerk heeft onder andere regels voor minder en beter geregeld antibioticagebruik, duurzamer visvoer, het beschermen van de lokale biodiversiteit en ecosystemen, energiegebruik, uitstoot van broeikasgassen, afvalbeheer en gebruik chemicaliën

MSC

MSC (Marine Stewardship Council) is een onafhankelijk keurmerk dat garandeert dat de vis duurzaam gevangen is. MSC heeft als doel: overbevissing tegengaan en werken aan de gezondheid van het leven in de zee. Samen met visserijen, wetenschappers, bedrijven en natuurorganisaties zet het keurmerk zich in voor het duurzaam bevissen van oceanen en voor het aanbod van een ruime sortering vis, schaal- en schelpdieren met MSC keurmerk aan de consument.

DekaMarkt_MeerDekaMarkt_Vis_Wk38_4
Kies blauw of groen
Herkenbaar aan de logo's ASC en MSC

Bijvangst

Bij DekaMarkt verkopen wij bijvangst vis. Dit zijn minder bekende vissoorten zoals wijting en schelvis die tijdens de visserij op tong en schol ook in de netten terecht komen. Er is weinig vraag naar deze bijvangst. Vissers verdienen hier amper aan en gooien deze vis dan ook vaak terug. Zonde aangezien ook deze vissoorten heerlijke smaken. Door bijvangst op te nemen in ons assortiment gaan wij verspilling van deze vissoort tegen en draagt DekaMarkt bij aan een gezonde Noordzee.

 

 

 

 

Bijvangst, lekker en duurzaam video
Afspelen
DekaMarkt_MeerDekaMarkt_Vis_Wk38_6

Biologische vis

De term “Bio” duidt op het beginsel waarbij vis gekweekt wordt op een wijze die het natuurlijke groeiproces het best benadert. Biologische aquacultuur moet aan verschillende eisen voldoen, zoals een beperkt aantal vissen per kubieke meter water, voldoende voer, geen verrijking van het water met zuurstof en geen gebruik van medicijnen of groeihormonen. Ook moet de voortplanting op een natuurlijke manier verlopen.