Spruitjes: lekker en gezond

Spruitjes bitter? Dat is al lang niet meer zo. De rassen van tegenwoordig smaken een stuk zoeter. Dus grote kans dat jij én je kinderen gek zijn op deze vitaminebommetjes.

Job spruitjesteler
Afspelen

Familiebedrijf in spruitjesteelt

Job van der Burg is opgegroeid met de spruitjesteelt. Zijn vader en oom begonnen ermee. Samen met zijn broer Ad nam hij het bedrijf zo’n tien jaar geleden over. Spruitjes telen is een uitdaging: de teeltperiode is lang, van april tot en met februari. Er kan van alles gebeuren. Als al zijn inspanningen en zijn geduld dan heerlijke frisgroene spruitjes opleveren is Job extra trots.

De grond en het klimaat zijn perfect voor spruitjesteelt. De vruchtbare kleigrond in de Schermer houdt goed vocht...

Vers van het land

Een nieuw spruitjesseizoen begint voor Job in het voorjaar: de jonge plantjes gaan de grond in. In de maanden erna houdt hij zijn percelen goed in de gaten. Hij haalt het onkruid weg, bemest waar nodig en checkt de gezondheid van de planten. In de zomermaanden verschijnen in de oksels van de bladeren de eerste kleine spruitjes. Die worden steeds groter, totdat de plant zijn bladeren laat vallen. Dan zie je de spruitjes goed zitten. De grotere onderaan, de kleinere boven. In september oogst Job...

Spruitjes_vers_van_het_land
Spruitjesteler_40

Vruchtbare basis

Job zorgt goed voor de grond waarop hij zijn spruiten teelt. Compost en dierlijke mest vormen een vruchtbare basis voor de jonge plantjes. Hij checkt elke week zijn percelen, dus hij kan zo nodig direct ingrijpen. Indien Job in de zomer beregent doet hij dat met oppervlaktewater. Deze en andere maatregelen leveren zijn spruiten het ‘On the way to PlanetProof´ keurmerk op; beter voor natuur, milieu, klimaat en dier.

Weetjes / Gezondheid

Spruitjes zijn echte vitaminebommetjes. Rauw bevatten ze per 100 gram drie keer meer vitamine C dan 100 gram sinaasappel. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. 

Hotelspruitjes zijn de kleine variant van de gewone spruitjes. De naam zegt dus niets over het ras, alleen over het formaat. Spruitjes kun je koken, roerbakken met bijvoorbeeld spek en paprika, of bijvoorbeeld verwerken in een plaattaart. Onze teler eet ze elke week. Kook spruitjes beetgaar, maximaal 10 minuten. Als je ze te lang kookt komt die typische spruitjesgeur vrij. Niet zo lekker. Leg de spruitjes na aankoop in de koelkast. Dan blijven ze nog een week houdbaar. 

 

Maak één van deze drie recepten met spruitjes of bekijk onze andere recepten met spruitjes.

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.