Zoete rode paprika

Je ziet de kassen van onze paprikateler Patrick Grootscholten al van veraf liggen. In de kop van Noord-Holland, in de polder van de Wieringermeer, teelt hij voor ons heerlijk zoete rode paprika’s. Het hele jaar door.

Paprika_teler2

De teler

Patrick Grootscholten komt uit een telersfamilie. Zijn opa begon ooit in het Zuid-Hollandse Westland met paprika’s telen. Patrick nam het bedrijf in de jaren negentig over van zijn vader. Sinds 2005 runt hij samen met andere telers Kwekerij Wieringermeer in Middenmeer, in de kop van Noord-Holland. In dit kassencomplex van 50 hectare teelt hij het hele jaar door de lekkerste paprika’s. Dat doet hij met veel passie en zo duurzaam mogelijk. Het resultaat? Prachtige rode paprika’s met een lekkere...

Van plant naar paprika

Elk nieuw paprikaseizoen start eind november in een lege kas. Dan zet Patrick de planten uit. Ze groeien hard: een centimeter per dag. Daarom worden ze via draden de hoogte in geleid, naar het licht. Elk bloemetje wordt een vrucht. Eerst heel klein en groen. Als de groene paprika uitgegroeid is tot een ‘volwassen’ exemplaar duurt het ongeveer 2 weken voor hij rood is. Klaar om te oogsten. Dat gebeurt met de hand, precies op de juiste lengte van het steeltje. Dat kan vanaf half maart, met de...

Paprika_oogsten2
Paprika_mvo

Zuinig met water en energie

Planten hebben natuurlijk water en voeding nodig. Dat gebeurt via een heel slim systeem, afgestemd op de behoefte van de plant. Zo krijgt die precies wat hij nodig heeft. Er wordt niks verspild. Om de planten gezond te houden zet Patrick ook zo veel mogelijk natuurlijke vijanden in: beestjes bestrijdt hij met beestjes.

Zonder licht en warmte kunnen paprika’s niet. In de kas wordt het juiste klimaat automatisch geregeld. Boxen in de kassen bijvoorbeeld meten de temperatuur. Zo nodig gaan de ramen...

Wist je dat?

  • Eén paprikaplant gemiddeld 10 kilo aan paprika’s oplevert
  • In een rode paprika drie keer zo veel vitamine C als in een sinaasappel zit
  • Een paprikaplant 1 cm per dag groeit
  • Een paprika het best koel en donker (10-12 °C) kan bewaren

 

Paprika_weetjes

Recepten rode paprika

Bekijk al onze recepten met rode paprika.