Mosselen: lekker en duurzaam

Hoe worden mosselen gekweekt? Onze mosselkweker uit het Zeeuwse Yerseke weet er alles van.

mossel6

Mosselen uit de Oosterschelde en Waddenzee

Als klein jongetje ging Jos Verschuure tijdens de vakanties al mee het water op. In 1991 nam hij de kotter van zijn vader over. Hij is de derde generatie mosselkwekers in de familie.

Hij vaart uit vanuit Yerseke. Zijn percelen liggen in de Oosterschelde en de Waddenzee. Die bieden de perfecte omstandigheden voor de mosselkweek: genoeg voedsel en een uitstekende waterkwaliteit. Bovendien liggen de percelen enigszins beschut. De kans dat de mosselen als ze nog klein zijn bij flinke wind van het...

Proefpanel van mosselen op zee

De eerste stap bestaat uit het ‘vangen’ van mosselzaadjes die in het water drijven. Die hechten zich in april en mei aan een soort touwconstructies in het water. Aan het eind van de zomer zaait Jos de kleine mosseltjes op zijn eigen kweekpercelen. Dat zijn een soort akkers, maar dan op de zeebodem. Daar groeien de mosselen tot ze groot genoeg zijn voor de verhuizing naar een andere locatie. In 1 tot 2 jaar ontwikkelen ze zich daar dan tot een volwassen mossel. Als Jos denkt dat de mosselen groot...

mossel2
mossel9

100% afhankelijk van de natuur

De mosselteelt is heel duurzaam. De CO2-uitstoot per kilo product is relatief laag. Een mossel voedt zich met het in zee aanwezige plankton. Verder niks. Jos hoeft ze dus niet te voeren. Onkruid wieden zoals op akkers, is bij de zeebodem niet nodig. Hij is voor de kwaliteit en productie echt 100 procent afhankelijk van de natuur. Het levert van eind juni tot begin februari heerlijke mosselen van eigen bodem op.

Weetjes

Mosselen bevatten veel eiwitten, zijn koolhydraatarm en rijk aan omega-3-vetzuren. Gezond dus! Slechts 4% van de in Nederland gekweekte mosselen wordt in Nederland geconsumeerd. Mosselen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, dus niet alleen als de R in de maand is. Dat was vroeger wel zo omdat er aan boord geen koelcapaciteit was en oogsten in de zomer dus niet kon. Dan zouden de mosselen bederven. Mosselen van Nederlandse bodem zijn van eind juni tot en met februari verkrijgbaar.

 

Bewaren...

mossel5

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.