Broccoli: gezonde groente

Waar komt broccoli vandaan? Wij halen deze gezonde groene groente uit Stompetoren.  

Onze broccoli-teler
Afspelen

Succesvolle introductie van nieuwe groente

Op de kalkrijke zeekleigrond van het Noord-Hollandse Stompetoren teelt Peter Appelman sinds de jaren tachtig broccoli. In de land- en tuinbouw werden toen nieuwe groentesoorten geïntroduceerd die tot dat moment  nog niet in Nederland geteeld werden. Broccoli was net als kropsla, bleekselderij en Chinese kool een van die nieuwkomers en bleek een succes. Deze gezonde groene groente is heel populair.
Samen met zijn ex-vrouw en zoon runt hij het bedrijf. Hij begon met 5 hectare. Nu is dat...

Wekelijks nieuwe aanvoer

In maart gaan de eerste broccoliplantjes de volle grond in. Zolang het nog koud is, dekt Peter de percelen af met folie om bijvoorbeeld vorstschade te voorkomen. Elke week tot in augustus komen er nieuwe plantjes bij. Zo kan Peter van 1 juni tot 1 december broccoli leveren. Het oogsten gebeurt met de hand. De broccoli wordt gesneden en gaat direct de koeling in (0°C). Anders gaat de kwaliteit achteruit. Broccoli wordt dan slap. Daarna wordt de broccoli in een plastic folie verpakt. Dit is nodig...

Met de hand gesneden
Broccoli teler tractor

Oog voor natuur en klimaat

Op de broccoli prijkt het logo van het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. Dat betekent dat Peter met zijn teelt voldoet aan allerlei eisen die beter zijn voor natuur, klimaat en dier. Broccoli is niet erg gevoelig voor ziektes, maar heeft wel voeding nodig. Peter doet bijvoorbeeld aan groenbemesting. Grassen en planten tussen de percelen zorgen voor een rijke bodemstructuur. Ook strooit hij compost.

Als de broccoli niet voldoende heeft aan de regen die uit de lucht valt, worden de percelen...

Weetjes

Broccoli bevat van alle groenten het meeste vitamine C. Voorwaarde is wel dat je hem kort kookt. De stronk is rijk van smaak. Onze teler Peter Appelman vindt dit eigenlijk het lekkerste deel van broccoli. Even schillen en ook gewoon opeten dus.

Bewaren

Leg broccoli na aankoop in de groentelade van je koelkast. Dan blijft hij nog zeker een paar dagen goed.

Lekker vers van het land

Recepten broccoli

Bekijk al onze broccoli recepten.

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.