Broccoli: gezonde, groene groente

In de Noord-Hollandse Schermer, net buiten het dorp Stompetoren, teelt Peter Appelman (59) de groene en zeer populaire broer van bloemkool: broccoli

Begin maart gaan de allereerste plantjes de volle grond in. Peter: "We dekken ze tot half mei af met een folie. Dat doen we om meerdere redenen. Om de bodem een beetje op te warmen in het frisse voorjaar en zo groei te stimuleren en om wildschade te voorkomen"

Onze broccoli-teler
Met de hand gesneden

Oogsten

Begin juni komt de eerste broccoli van het land. "Het snijden gebeurt met de hand. Na de oogst koelen we de broccoli direct terug naar 0 °C. Als je dat niet doet gaat de kwaliteit snel achteruit. Broccoli wordt dan slap. Dat willen we natuurlijk niet. Na minimaal een dag in de koeling verpakken we de broccolistronken per stuk in plastic. Door de open structuur van broccoli bestaat anders de kans dat deze uitdroogt.”

Bewaartip

Maak de roosjes van de broccoli vochtig en wikkel ze losjes in keukenpapier. Leg ze vervolgens in de koelkast en ze blijven 3 dagen vers zonder dat ze hun knapperige textuur verliezen.

Lekker vers van het land