Rechtstreeks van de boer

Zeg asperges en je denkt waarschijnlijk meteen aan Limburg. De hooggelegen zandgronden maken deze streek ideaal voor de teelt van dit witte goud. Onze teler Franc Goertz is er geboren en getogen.

Aspergeteler

Onze aspergetelers

Franc (48) is de derde generatie aspergetelers van de familie. Ruim 20 jaar geleden nam hij het bedrijf in Maria Hoop samen met zijn vrouw Paulien over van zijn vader. Op het bedrijf telen ze niet alleen de asperges, maar kweken ze ook de planten. “Van een aspergeplant kun je tot 10 jaar oogsten. De eerste paar jaar nauwelijks, vanaf het vierde jaar volop. We hebben daarom bedden met planten van verschillende leeftijden.” Daar zie je zo niks van, de opgehoogde bedden zijn overdekt door een...

Beste kwaliteit asperges

Het aspergeseizoen is net begonnen. “Tussen 20 april en 20 mei steken we de lekkerste en meeste asperges. Dan zijn de planten op hun best.” Binnen 2 uur na de oogst gaan ze in koud water 4 uur de koelcel in. “Zo blijven ze mooi wit en stopt de groei. Daarna sorteren we ze op dikte. De duimdikke exemplaren, klasse AA, leveren we het meest aan DekaMarkt. Die zijn het lekkerst en makkelijk te verwerken. Als je asperges bij thuiskomst gelijk in een natte theedoek wikkelt en in de koelkast legt...

Aspergeteler_ 3

Maak één van deze drie recepten met asperges of bekijk onze andere recepten met asperges.

Aspergeteler_ 2

Het witte goud

Hoe deze groente aan de bijnaam 'het witte goud' komt? “Asperges zijn relatief duur als je ze vergelijkt met andere groente. Omdat ze diep onder de grond groeien is telen lastig. Asperges oogsten doe je ook niet zo maar, je moet ze per stengel precies goed steken.”


Zo herken je verse asperges:

  • Ze maken een piepend geluid als je ze tegen elkaar wrijft;
  • Ze zijn mooi wit van kleur;
  • De onderkanten zijn niet bruin.