Rechtstreeks van de boer

Onweerstaanbaar lekker, deze zomerkoninkjes uit eigen land. Onze teler kan ze mooi rood plukken, want de weg van plant naar klant is kort.

aardbeienteler4
Afspelen

Zomerkoninkjes van Brabantse bodem

Samen met zijn tweelingbroer Marco runt de 25-jarige Robert van Meer sinds zijn 18e het familiebedrijf dat al ruim 55 jaar aardbeien teelt. "Wij zijn de derde generatie."

 

We stelden een aantal vragen aan Robert over deze zomerkoninkjes.

Regenkapje

De aardbeienteelt gebeurt in twee fasen. Robert: "In het eerste jaar kweken we zelf plantjes op. Afhankelijk van het seizoen, groeien ze daarna in de open lucht of in de kas uit tot de planten waar we van oogsten." De aardbeien komen in het voor- en najaar uit de kas, in de zomer van de planten buiten. "Die staan dan niet helemaal in de open lucht hoor. Een soort regenkapje biedt bescherming. Zo kunnen we van april tot en met december verse aardbeien leveren."

aardbeienteler3
aardbeienteler2

Rood

Of de aardbeien nu binnen of buiten opgroeien, de planten staan allemaal in met grond gevulde goten. Mooi op hoogte. Dat werkt prettig. "We voelen elke dag of de planten water nodig hebben. De bewatering zelf gebeurt automatisch. Om te voorkomen dat ongewenste insecten een plaag worden, bestrijden we die met hun natuurlijke vijanden. Zodra er bloemetjes aan de planten verschijnen, duurt het ongeveer 4 weken tot we kunnen oogsten. Dat doen we met de hand. We controleren dan op kwaliteit en kleur...

Maak ook één van deze drie recepten met aardbeien of bekijk onze andere recepten met aardbeien.