Shared dining met kerst bij DekaMarkt

Bij DekaMarkt kiezen we dit jaar voor shared dining: samen koken, samen eten, samen delen, samen genieten. Zo worden de feestdagen voor iedereen een feestje.

Daarom kies je voor shared dining

  • Iedereen kan iets maken. Dat betekent minder druk voor jou als thuiskok, ook in de voorbereiding zoals gerechten uitzoeken en boodschappen doen.
  • Er staat altijd wel een gerecht op tafel wat je gasten lekker vinden.
  • Het gaat om kleine porties, dus ook geschikt voor kleine eters.
  • Je kunt alles proeven wat je lekker lijkt. Je hoeft niet te kiezen voor één gerecht.
  • Je ontdekt nieuwe smaken en gerechten.
  • Het nodigt uit tot leuke gesprekken over smaken en presentaties en tot uitwisseling van recepten....

Zo stel je een perfect menu samen

  • Houd rekening met gasten met allergieën, vegetariërs en veganisten.
  • Zorg voor minimaal 3 à 4 gerechtjes per gang. Reken voor de hoofdgerechten nog op extra bijgerechten zoals frites, salades, groente, puree etc.
  • Gebruik kant-en-klare producten (gourmetpakketten, ovenschotels, tapasschalen, dipsauzen) en combineer deze met één of twee zelfgemaakte topgerechten.
  • Kies per gang bijpassende (alcoholvrije) wijnen, bieren, bubbels of cocktails.
  • Recepten zijn vaak voor vier personen. Pas de hoeveelheden...
Online Kerst _web 720x40017

Zo bereid je je voor

  • Vraag je gasten ruim van tevoren of ze een gerecht willen maken: voor welke gang en wat voor soort gerecht (vlees, vis of vega). Dat zorgt voor veel variatieen keuze.
  • Maak menukaartjes met de gerechten per gang.
  • Laat ook kinderen een bijdrage leveren, zodat zij tijdens het eten ook meedelen in de complimenten. Een gerecht versieren en menukaartjes maken tellen ook mee.
  • Kies gerechten die je deels vooraf kunt maken zoals soep, salades en desserts in glaasjes.



Feestelijk presenteren

  • Haal alles wat klein is uit je kast om de tafel te vullen: schaaltjes, glaasjes, pannetjes, plankjes, bordjes en bakjes.
  • Zorg voor een feestelijk gedekte tafel. Daar horen ook mooie kaarsen, servetten en andere decoratie bij.
  • Gebruik kleuren om de gerechten of planken aan te vullen. Denk hierbij aan kleurrijk fruit (aardbeien, aalbessen, druiven), groenten (tomaatjes, komkommer) of bijvoorbeeld kruiden (basilicum, dille).

 

Stijlvol serveren

  • Zet kleine kaartjes bij de gerechten (glutenvrij, vegetarisch, pittig). Dat scheelt uitleg en voorkomt verrassingen.
  • Kies voor kleine borden in plaats van grote. Dat stimuleert je gasten om vaker iets nieuws te pakken en hun bord niet te vol te scheppen.
  • Presenteer een verzameling kleine gerechten op een etagère* of een grote schaal of plank voor hapjes.